Har du problemer med magen?
Jeg og mange andre har melkeintoleranse.
Har du blitt syk av gjærsoppen candida,
eller lider du av fruktose intoleranse?
Noen fakta og råd om sykdommene
Melkesukker
Melkesukker (laktose) er et av sukkerslagene som finnes i melk. Kjemisk er melkesukker et karbohydrat av disakkaridtypen (et sukker som består av to monosakkarider eller enkle sukkermolekyler).
Melkesukker brytes ned av et enzym (laktase) som frigjøres av cellene i veggen i tynntarmen. Det dannes da galaktose og glukose, som tas opp i blodet. Mennesker som har laktasemangel har redusert evne til å fordøye melkesukker.
Melkesukkerintoleranse
Manglende evne til å bryte ned melkesukker (laktose). Melkesukkerintoleranse kan skyldes mangel på laktase, et enzym som finnes i tynntarmen . Melkesukkerintoleranse kan også forekomme hos mennesker som ikke mangler laktase.
Laktasemangel
En tilstand som skyldes mangel på laktase, et enzym som vanligvis finnes i tynntarmen og som bryter ned laktose (et melkesukker). Laktasemangel medfører derfor en redusert evne til å fordøye laktose.
TYPER
Laktasemangel kan være medfødt, utvikle seg like etter ammeperioden, eller oppstå i puberteten eller i voksen alder.
Medfødt laktasemangel kan av og til være permanent, men som oftest er tilstanden forbigående. Laktasemangel skyldes forsinket enzymmodning, og opptrer spesielt hos for tidlig fødte barn.
Permanent laktasemangel utvikler seg hos omtrent 80-90 prosent av fargede og hos 10-15 prosent av den hvite befolkningen. Laktasemangel kan også oppstå som en komplikasjon av tarmsykdommer (inkludert cøliaki og gastroenteritt). I slike tilfeller vil evnen til å fordøye laktose gjerne bedres etter hvert.
SYMPTOMER, DIAGNOSE OG BEHANDLING
Ufordøyd laktose fermenterer (gjærer) i tarmen og gir opphav til kraftige magesmerter, oppblåsthet, luftavgang og diaré. Vekttap og feilernæring kan også oppstå.
Diagnosen kan stilles ved hjelp av prøver av blod og avføring. Behandlingen består av laktosefri kost. Melk må absolutt unngås, men fermenterte melkeprodukter som for eksempel yoghurt, kan spises. Enzymerstatninger (som bryter ned laktose helt eller delvis) kan brukes i noen tilfeller.
Kilde: Familens Store Legeleksikon
Melkesukkerintoleranse/laktoseintoleranse
Det finnes to varianter av melkesukkerintoleranse:
a) Ved omgangssyke med kraftig diaré, vil mange mennesker ikke tåle melkesukker de første dagene etter at diareen har gitt seg, på grunn av lite laktase i tarmen. Laktase er det enzymet i tarmen som spalter melkesukker (laktose). Denne melkesukkerintoleransen pleier å være av kortvarig karakter. Under en diaréperiode er det lurt å unngå melk. Melk kan introduseres gradvis etter noen dager. Det kan være lurt å begynne med 0,5 - 1 dl Cultura, yoghurt eller kefir første dag, for så i løpet av noen dager å gå opp i mengde og erstatte noe av surmelken med søt melk.
Ved cøliaki eller annen langvarig tarmsykdom med diaré kan tarmen være så skadet at det tar uker å få tilbake laktasen i tarmen. Oppdages cøliaki i sen alder, kan det være at tarmen ikke klarer å tolerere laktose. 1 startfasen med glutenfri kost vil derfor de fleste ha en periode hvor de derfor også skal unngå melk i kosten.
b) Noen barn og voksne er født uten det enzymet som spalter melkesukker, og disse vil aldri tåle laktose. Dette er ganske vanlig hos barn fra Asia, Afrika og Sør-Amerika, og kan f.eks. være aktuelt å vite for foreldre med adoptivbarn fra andre land. Barna har laktase som spedbarn, men laktasemangelen vil oftest vise seg etter 2-3 års alderen og vare hele livet. Medfødt laktasemangel er uvanlig hos folk fra Nord-Europa og Nord-Amerika. Noen med medfødt laktasemangel tåler yoghurt og annen sur melk, men kan ikke drikke søt melk. Andre blir dårlige av bare litt melk i mat.
Ved laktoseintoleranse skal melkesukkeret bort fra kosten, mens melkeproteinet tåles. Melk som drikke og i mat unngås, hvit ost går oftest bra i alle typer (noen tåler likevel bare vellagret hvit ost). Brun ost, prim, kesam og cottage cheese (hytteost) inneholder laktose (melkesukker). Den lille melkemengden som er i vanlige margariner eller smør tåles av personer med laktoseintoleranse. Etter hvert tåles også ofte noe melk i mat og/eller litt yoghurt eller annen sur melk.
Mange tabletter og pulver til inhalasjon ved astma inneholder laktose.
Melkeerstatninger og hjelpemidler til bruk ved laktoseintoleranse:
AL 110 fås kjøpt på apotek og er en morsmelkerstatning der melkesukkeret er erstattet med annet sukker.
Tine laktoseredusert lettmelk kan kjøpes (må ofte bestilles spesielt) i dagligvarehandelen, men skal ikke gis til barn under ett år.
AL 110 og laktoseredusert lettmelk må ikke brukes til barn med kumelksallergi.
Kerulac - dråper med enzymet laktase - kjøpes reseptfritt på de fleste apotek. Dråpene tilsettes melk eller fløte for å spalte melkesukkeret før de brukes som drikke eller i matlaging. Melken får en søt smak når melkesukkeret er spaltet.
Kerutab - tabletter med enzymet laktase - kjøpes reseptfritt på de fleste apotek. Tablettene kan tas av personer med laktoseintoleranse når man har eller ønsker å spise melkeholdig mat (f.eks. iskrem eller kaker i selskap .
Lactrase - kapsler med enzymet laktase - kjøpes som kosttilskudd.
Visste du at?
"Smøre- og stekealternativer":
* Soft margarin blå pakke er melkefri og uten salt. Den er godt egnet til smøring av brødskiver og matlaging. Lett-margarin fra NKL er melkefri og fiskefri. Den er god til å smøre på brød, kan smeltes og brukes i bakeverk og i sauser eller sjokoladekrem for eksempel, men er ikke egnet til steking. Kan fryses.
* En ny type melange margarin er usaltet og melkefri. Den er ikke smøremyk, men egnet til steking og i bakeverk.
* Nutana margarin finnes i to typer: En er melke-, fiske- og soyafri. En annen er melkefri. Begge er godt egnet til steking, baking og på brødskiver.
* Bakefett fritt for melk; kan kjøpes hos bakere.
* Smult (svinefett) blir smøremykt hvis det står fremme i vanlig værelsestemperatur.
Vær spesielt oppmerksom på:
Melk finnes i alle melkeprodukter som ost, smør, margarin, fløte, rømme, iskrem, cottage cheese. Dessuten finnes melk i en rekke ferdigprodukter, ofte som tørrmelk i brød, kjeks, kaker, griljermel og kavring.
* Det finnes industrifremstilte barnegrøter som inneholder melk.
* Selv om brødet ikke er bakt med melk, hender det at det er penslet med melk for å få fin skorpe. De aller fleste brødprodukter er iblandet melkepulver.
* Produkter som pølser, kjøttpudding, leverpostei, og kjøttpålegg som servelat og kalverull, inneholder ofte melk.
* Margarin, lettmajones, potetmos. supper, sauser og stuinger er ofte tilsatt melk.
* Kokosboller, sjokolade og en rekke sjokoladeprodukter.
Les varedeklarasjonene nøye. Unngå matvarer som er tilsatt noe av det følgende: Melk, tørrmelk, skummet tørrmelk, melkeprotein, kasein, natriumkaseinat, myse og mysepulver.
NB! Det hender at opplysningene om innhold er mangelfulle. Merk at all ferdiglaget pølsemat inneholder melk eller tørrmelk - selv om det ikke fremgår av pakningen. (Dette gjelder ikke påleggspølser som salami og spekepølser.)
Mulighetene for melkefrie stekemetoder er mange
* Kokosfett, smult og baconfett er alternativer til steking.
* Maisolje er godt egnet til steking, salater og gjærbakst. Også andre oljer som sojaolje, druekjerneolje, solsikkeolje er gode alternativer.
* Olivenolje anbefales til all matlaging og dressinger, og blir ofte foretrukket av voksne.
* De forskjellige oljetyper inneholder litt ulike fettsyrer, de kan derfor varieres i bruk.
* Ideal,, matfett passer til steking og baking og er smøremykt når det står i værelsestemperatur.
* Til steking i folie i ovn, steking i leirkar og ildfaste former (med litt olje i bunnen) trenger du ikke smør eller margarin. Bruk av steikefolie eller steikepose løser også problemet.
* Grilling er et alternativ, men skjær vekk harde skorper som kan skape irritasjon, kløe i halsen og eventuelt forverring av eksem og elveblest.
* Koking er den beste form for behandling av mat for allergikere.
Drikker
Dersom et barn begynner på melkefri kost mens det er lite - godt under året, er det ikke vanskelig å venne barnet til alternative melkeerstatninger. Barnet får da den melkeerstatning som legen tilråder. Oversikt over disse finnes i starten av dette kapitlet. Er barnet noe større og vant til vanlig melk, kan overgangen til den noe rare smaken, være vanskelig. Flere "melketyper" er lite smaksvennlige. Dette bør diskuteres med en klinisk ernæringsfysiolog, som kan hjelpe med å få et alternativ til ditt barn.
Barn som ikke tåler melk, tåler ofte heller ikke sitrus. Da blir valget av drikker noe mer begrenset.
Andre drikker enn melkeerstatninger
* Vann er den drikken barnet bør få, ikke minst når matlysten er et problem. Saft metter og ødelegger appetitten.Farris er vel først og fremst likt av voksne.
* Hjemmelaget saft, gjerne av solbær som har mye vitamin C, er et godt alternativ.
* Eplenektar kan være dagligdrikken som erstatter melken, for barn som er større og som ikke tolererer melkeerstatninger. Den erstatter på ingen måte protein- og kalkbehovet, så det må dekkes gjennom tabletter og kostholdet forøvrig, Konsentrert eplesaft kan for enkelte gi løs mage.
Dette kan gi allergi og overfølsomhets reaksjoner
Sulfittforbindelser: (E-220 - E-227).
Lecetin (E-322), fra soyabønner.
Konserveringsmidler: Benzoat og benzosyre (E210, E-219), sorbinsyre (E-200), kaliumsorbat (E-202).
Syntetiske azofargestoffer: Tartrazin (E-102), azorubin (E-122), paraorange (E-110).amarant (E-123), nykockin (E-124).
Antioksidanter: BHA (E-320) og BHT (E-321).
Smaksforsterker: Glutamat (E-621).
Dette kan gi magesmerter og diaré
Søtstoffer: Sorbitol (E-420), Mannitol (E-421), Xylitol (E-967), Maltitol (E-965).
Fortykningsmiddel: Polydekstrose (E-1200).
(Kilde: E-nummer i maten)
Disse E- stoffene brukes i mat, og kan være med på å gi plager.
E-450 Diofosfat. Dette brukes i mange typer kjøttvarer. Noen har ment at det fører til algeoppblomstring, men dette er ikke bevist.
Derimot blir matvarene dyrere fordi stoffet binder vann i kjøttet. Klassisk eksempel her er bacon, som er tilsatt E-450. Du har sikkert lurt på hvor bacon blir av når du steker det ?.
E-450 brukes i nesten alle slags kjøttpålegg, bacon, sommerkoteletter, marinert dypfryst kylling, enkelte typer ferdiggrillet kylling, potetmos i pulver, enkelte typer fiskepudding, og kalkunpålegg.
Det finnes flere E-er som er fosfater: E-338 fosforsyre, E-339 og E-342 ortofosfater, E-451 trifosfater og E-452 polyfosfat.
Endringer i forskrifter om tilsetningsstoffer
Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) har endret en forskrift om tilsetningsstoffer i næringsmidler. Endringene gjør at enkelte stoffer ikke lenger er godkjent for bruk i kosttilskudd. Forskriften gir spesifikke kriterier for renhet og identitet for andre tilsetningsstoffer enn fargestoffer og søtestoffer, skriver SNT i en pressemelding.
Sorbitol og sorbitolsirup (E-420), isomalt (E-953), maltitol og maltitolsirup (E-965), laktiol (E-966) og xylitol (E-967) er ikke lenger godkjent i kosttilskudd som inntas flytende eller i tablettform
Kilde: (NTB)
Fruktose intoleranse
Mageplager kan skyldes fruktose intoleranse.
Ser også tendenser på at noen kan ha lidelser av fruktose intoleranse, en sykdom som er sjelden.Også andre symptomer støtter at fruktose intoleranse kan være vanligere enn antatt hos personer med såkalt irritabel tarm og andre uforklarlige mage-tarmplager.
Fruktose finnes blant annet i frukt og bær og er en bestandel i vanlig sukker. Vanlig sukker eller sukrose er bygget opp av fruktose og glukose (druesukker). De som har fruktoseintoleranse, må unngå eller redusere mengdene fruktoseholdige matvarer, og bruke druesukker i stedet for sukrose.
Selv har jeg merket meg at banan er noe jeg helst ikke bør spise, da dette resulterer ofte i diaré.
Recessivt arvelig sykdom som skyldes en enzymfeil i omsetningen av sukkeret fruktose. Det opphopes fruktose-1-fosfat især i lever og nyrebark, hvilket beskadiger disse organer. Sykdommen viser seg i barndommen især etter fruktoseholdige måltider med oppkastning, diaré og generelt dårlig trivsel.
Det kan utvikles lavt blodsukker og blekhet, bevisstløshet og kramper, og lever og nyrefunksjon kan være nedsatt. Diagnosen stilles ved undersøkelse av leverprøve eller urin etter- fruktoseinntakelse. Behandlingen består i en fruktosefri diet med god prognose.
Har funnet en Canadisk side som omtaler denne sykdommen meget teknisk.
Her gjengir jeg artikkelen som omtaler arvelig fruktose intoleranse.
HEREDITARY FRUCTOSE INTOLERANCE
DEFINITION:
A disorder of fructose metabolism characterized by a deficiency of 1-phosphofructaldolase activity resulting in hepatic and renal manifestations.
EPIDEMIOLOGY:
- incidence: 1/40/000
- age of onset:
- whenever fructose-containing foods are introduced into the diet
- risk factors:
- familial - autosomal recessive
- chrom.#: 9q22
- gene: 1-phosphofructaldolase
- M = F
PATHOGENESIS:
- 1-phosphofructaldolase catalyzes the conversion of fructose-1-phosphate to glyceraldehyde and dehydroxyacetone-phosphate - sucrose disaccharide -> glucose and fructose
- may be used in baby foods and formulas
2. Genetic Defect
- genetic defect -> deficiency of 1-phosphofructaldolase activity (almost complete in the liver) -> fructose-1-phosphate accumulates in hepatocytes producing progressive liver disease and in the proximal tubules resulting in Fanconi Syndrome - some affected patients also have a reduced hepatic capacity to convert fructose-1,6-diphosphate into glyceraldehyde-3-P and dihydroxyacetone phosphate
CLINICAL FEATURES:
- diaphoresis, irritability, tremors, seizures (hypoglycemia)
- lethargy -> coma
- jaundice, hepatomegaly,
- progressive liver disease
2. Fanconi Syndrome
- episodes of vomiting, dehydration, weakness, & unexplained fever
- anorexia, constipation
- polydipsia and polyuria
- failure to thrive and growth failure
- rickets
INVESTIGATIONS:
- positive for reducing substances (fructosuria)
- positive Clinitest but negative Clinistix indicates that the reducing substance is not glucose
- fructose identified by chromatography
2. Serum
- conjugated hyperbilirubinemia
- elevated transaminases with progressive liver disease
3. Liver Biopsy
- progressive fatty infiltration and fibrosis
- focal cytoplasmic dissolution
- abnormal appearance of glycogen and mitochondria
- plate-like and needle-like crystals in hepatocytes
4. Fructose Tolerance Test
- contraindicated because fructose-1-phosphate is competitive with glucose-1-phosphate for phosphorylase and therefore a sudden load of fructose-1-P will interfere with the conversion of glycogen to glucose -> sudden hypoglycemia -> shock -> death
5. Fanconi Syndrome
- normal anion gap hyperchloremic metabolic acidosis (with low serum bicarbonate)
- normal or low amino acids
- normal glucose
- hypophosphatemia, hypokalemia, hypouricemia
- elevated alkaline phosphatase
2. Urine
- generalized (non-specific) hyperaminoaciduria
- glucosuria, phosphaturia
- pH < 5.5 with low specific gravity (hyposthenuria)
- bicarbonaturia, hyperkaliuria, uricosuria, tubular protein-uria, carnitinuria, low urinary ammonia
3. Imaging Studies
- rickets, osteopenia, or osteoporosis
MANAGEMENT:
- eliminate fructose and sucrose from the diet
- prognosis is poor with death in infancy or early childhood if diet is poorly controlled
- prognosis is guarded in some patients even with good dietary control
2. Fanconi Syndrome
- manage underlying disorder
Kilde: Pediatric Database (PEDBASE)
Recessiv arvegang
Ved autosomal recessiv arvegang skal begge foreldre ha arveanlegget, men ingen av dem har sykdommen. Begge foreldre er anleggbærere. Det vil ved hver fødsel være 50% sandsynlighet for, at barnet kun får anlegget fra en av foreldrene og dermed blir bærer av arveanlegget, men uten at ha sykdommen. Det vil være 25% sannsynlighet for, at barnet får anlegget fra begge foreldre og dermed arver sykdommen. I 25% av tilfellene vil barnet verken få anlegget fra faren eller moren.
Hva er candida relatert complex?
Sykdommen skyldes ubalanse i tarmsystemet. Av forskjellige årsaker kan denne tarmfloraen forandres. Da kan det bli en overvekt av soppen candida albicans i tarmsystemet. Mange mener at det ikke er selve soppen som er årsak til sykdommen, men at kroppen reagerer allergisk på den.
Symptomer
Symptomene er mange og sammensatt, derfor er det så vanskelig å stille en riktig diagnose. Det begynner ofte med fordøyelsesplager som oppblåst mage, magesmerter, hard eller løs avføring. I tillegg får mange unormal slapphet og trøtthet og mangel på overskudd. Mange får kløe og utslett, noen får leddsmerter og muskelsmerter. Det er også vanlig å føle seg påvirket mentalt; for eksempel miste konsentrasjonsevnen eller å få ha en følelse av at hodet er pakket inn.
Diagnose
Det finnes ikke en enkel blodprøve som kan påvise denne sykdommen. I tillegg til å ta pasientens sykehistorie på alvor, kan det tas en del prøver; Hudtest; en såkalt provokasjon/nøytralisasjonstest. Blodprøve som måler immunkomplekser spesielt mot candida albicans. Avføringsprøver hvor en kan dyrke fram sopper og bakterier fra tarmen. Spyttsekresjonstest som viser produksjon av alkohol i tarmen etter inntak av sukker.
Behandling
Behandlingen består av fire like viktige deler. Det krever en stor egeninnsats for å klare å gjennomføre dietten. Det kan ta fra to måneder opp til ett år eller mer før man er frisk. Derfor er det viktig å ha et samarbeid med en lege eller terapeut som kan dette.
En diett uten sukker, gjær, muggsopper eller melk. De fleste må legge om kostholdet dramatisk. Det finnes nesten ikke ferdigmat uten disse produktene, så alt må lages fra grunnen av. Det finnes noen bøker med oppskrifter: Toril Torp "Candida diett", Erica White "Candida-kuren" og bøker på engelsk av Dr. Cook. Pasientforeningen "Candida Clubben" gir ut et medlemsblad med mange råd og tips.
Behandling med soppdrepende medisiner. Noen av disse midlene er på resept og må skrives ut av lege, andre er reseptfrie og til salgs i helsekostbutikker.
Tilføre kroppen gode tarmbakterier. Her er det mange bra produkter i helsekostbutikker.
Kosttilskudd for å bygge opp igjen immunforsvaret.